Najlepsze przekąski na imprezę

Od czasu do czasu każdy z nas lubi zaprosić do siebie znajomych. Wiele osób spędza w ten sposób czas, spożywając chipsy lub słone paluszki. Przekąski te znudziły się już wielu, choć ich forma wciąż zachęca do kupowania i próbowania coraz to nowych smaków. Są tłuste, niezdrowe i przyczyniają się do otyłości, a połączeniu z piwem stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. Co zaserwować przyjaciołom, aby ich zaskoczyć, a równocześnie dopieścić ich kubki smakowe? Mamy kilka pomysłów na proste i szybkie potrawy, dzięki którym twoi goście będą nasyceni!

Ziemniaczane talarki z mięsem

Ziemniaki to wdzięczne warzywa, które smakują wyśmienicie zarówno po ugotowaniu, jak i poddane smażeniu czy pieczeniu. Są takie, a wbrew pozorom nie przyczyniają się do otyłości, choć jedzone w nadmiarze z tłustymi sosami mogą zwiększyć przyrost masy ciała. Ziemniaki sprawiają, że szybko odczuwamy sytość i nie mamy już ochoty sięgania po niezdrowe przekąski. Do przygotowania talarków będziemy potrzebowali obranych ze skórki ziemniaków (chyba że mamy do dyspozycji tzw. młode okazy). Starannie umyte ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, a następnie układamy je na blasze, posmarowanej oliwą z oliwek. Na tak przygotowanych ziemniakach możemy ułożyć pokrojowy w kostkę boczek, kawałki kurczaka lub kiełbasę. Następnie każdy talarek przykrywamy plasterkiem żółtego sera, a całość posypujemy szczypiorkiem. Możemy użyć ulubionych przypraw, jednak pamiętajmy, że kiełbasa czy boczek są już odpowiednio słone. Tak przygotowane talarki pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.

Parówki w cieście francuskim

Nie jest to może najbardziej dietetyczna przekąska na imprezę, jednak wciąż o wiele zdrowsza niż chipsy. Ciasto francuskie możemy kupić w niemal każdym markecie – szukajcie go w lodówce. Do przygotowania tego dania potrzebujemy także parówek oraz żółtego sera. Ciasto francuskie kroimy na prostokątny na tyle duże, by zmieściła się w nich parówka. Na każdy kawałek ciasta kładziemy plasterek żółtego sera. Również mozzarella świetnie się sprawdzi. Do smaku możemy dodać wybranych ziół czy przypraw. Następnie układamy nasze parówki i zawijamy ciasto. Przygotowane rulony układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Dobrze smakują z kethupem lub sosem czosnkowym.

Tortilla z dodatkami

Pszenna tortilla to przyjaciółka każdego gospodarza imprezy. Aby wyczarować z niej pyszne przekąski, nie musimy za bardzo się wysilać. Wystarczy jeśli gotową tortillę posmarujesz serkiem do smarowania pieczywa – smak zależy od ciebie. Następnie ułóż szynkę, paprykę, ogórka lub inne warzywa i dodatki (np. żółty ser) i zawiń wszystko w placek. Przygotowany rulon pokrój niczym japońskie sushi. W ten sposób uzyskasz kawałki, które twoi goście będą mogli zjeść na raz. Do środka tortilli możesz włożyć właściwie wszystko – zależy to wyłącznie od twojej kreatywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *